Als er iets positiefs is aan de pandemie dan is het wel dat er veel mensen voor zichzelf zijn begonnen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal bedrijven in Nederland de laatste jaren flink is gestegen. Ben jij ook begonnen met een eigen onderneming en ben je op zoek naar een passend energiecontract voor je bedrijf? Maar heb je nog geen idee wat voor soort energiecontract je precies nodig hebt? In dit artikel lees je enkele tips waarmee je binnen no time je energie zakelijk geregeld hebt.
Grootzakelijke of kleinzakelijke energie voor je bedrijf
Eerst moet je goed kijken wat voor soort zakelijke energie je nodig hebt. Zakelijke afnemers van energie worden namelijk gecategoriseerd als kleinzakelijke of grootzakelijke verbruikers. Kleinzakelijke verbruikers beschikken over een pand waarin de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen kleiner is dan 3 x 80 Ampère. De totale capaciteit van de gasaansluiting in dit soort panden is kleiner dan 40 m3 per uur. Kleinzakelijke verbruikers ontvangen hierbij één factuur en betalen altijd een voorschot. Wanneer je zakelijke energie zzp nodig hebt, heb je bijvoorbeeld vrijwel altijd kleinzakelijke stroom nodig. Grotere bedrijven met grote hallen en magazijnen maken vaak gebruik van grootzakelijke energie. Die panden beschikken over elektrische aansluitingen waarvan de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen juist groter is dan 3 x 80 Ampère en de capaciteit van de gasaansluiting groter dan 40 m3 per uur. Grootzakelijke verbruikers ontvangen twee facturen per maand; één van de energieleverancier en één van de netbeheerder. Weet je niet zeker welk contract je nodig hebt? Kijk dan eens of je netbeheerder je verder kan helpen.
Kies je voor een groen of grijs energiecontract?
Weet je eenmaal of je een kleinzakelijke of grootzakelijke energieverbruiker bent dan is het tijd om te kijken naar wat voor soort energie je af wilt gaan nemen. Je hebt namelijk de keuze uit grijze en groene stroom voor je bedrijf. Steeds vaker kiezen ondernemers voor de groene variant om zo een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Grijze energie is namelijk een stuk vervuilender dan groene stroom. Dat ligt vooral aan de manier hoe beide vormen energie worden opgewekt. Bij de productie van grijze energie komt bijvoorbeeld veel CO2 vrij; een gas dat schadelijk is voor het milieu. CO2 zorgt er onder andere voor dat er een gat in de ozonlaag ontstaat waardoor het klimaat verandert. Kijken we naar de productie van groene stroom dan zien we dat daar veel minder CO2 bij vrij komt. Alleen daarom is de keuze voor groene energie al een slimme keuze. Wat hierbij ook goed is om te weten, is dat groene stroom uit natuurlijke bronnen zoals de zon en de zee wordt gehaald. Deze bronnen gaan nooit op. Grijze energie wordt daarentegen gehaald uit fossiele bronnen die helaas niet onuitputtelijk zijn. Niet zo gek dus dat steeds meer mensen kiezen voor groene energie.
Begin met zakelijk energie vergelijken voor goede deal
Kleinzakelijke of grootzakelijke energie en groene of grijze energie; wanneer je weet welk energiecontract je af wilt nemen, is het tijd om op zoek te gaan naar de beste match. Geen enkele ondernemer betaalt graag te veel voor zakelijke energie. Daarom is het aan te raden om aan de slag te gaan met een zakelijke energievergelijker. Dat is een handige tool waarmee je binnen korte tijd weet welk energiecontract bij jouw bedrijf past. Het enige wat je moet weten om hier gebruik van te kunnen maken, is je jaarlijkse energieverbruik. Begin je net als ondernemer dan heb je waarschijnlijk geen idee wat dat gaat zijn. De vorige huurder van het pand waarin je gaat werken of de netbeheerder kan je hier waarschijnlijk wel verder mee helpen. Anders moet je een schatting maken van wat je denkt te gaan verbruiken. Op basis daarvan en je wens voor groene of grijze energie gaat de vergelijker op zoek naar meerdere deals. Het grote voordeel van dit soort tools is dat ze onafhankelijk zijn, wat inhoudt dat je altijd het meest complete aanbod te zien krijgt. Je weet dus zeker dat je niet meer verder hoeft te zoeken, omdat je alles al voor je ziet. Uit dat aanbod kies jij het meest voordelige en/of meest passende energiecontract en voilà: je hebt een energiecontract voor je bedrijf te pakken.