Douglas balk gebruiken voor het bouwen van een pergola

Heb je het al gezien? Je tuin komt weer tot bloei! Het is nog erg vroeg in het jaar en toch beginnen sommige planten al uit te lopen. Over niet al te lange tijd moet je zelfs het gras alweer maaien! Dit is de perfecte tijd om een pergola te bouwen in je tuin. Een pergola is een overkapping zonder muren en zonder compleet dak. Je kunt hier in de zomer heerlijk de schaduw opzoeken en eindeloze tijden in je tuin doorbrengen. Maar hoe bouw je nu zo'n pergola en welke materialen heb je ervoor nodig? Om een pergola, vrijstaand of aan de schutting, te bouwen heb je douglas balk nodig. Deze douglas balk is heel sterk en zal, onbehandeld, mooi vergrijzen.

Met douglas balk aan het werk

Voor je een pergola gaat bouwen moet je eerst bepalen waar deze komt en hoe groot deze moet worden. Ook de hoogte is van belang. Wist je dat een pergola in je tuin maximaal 2,5 meter hoog mag zijn? Een pergola die je combineert met je schutting mag slechts 2 meter hoog zijn. Wil je hoger bouwen of weten wat de regels zijn in jouw gemeente? Neem dan voor je de eerste douglas balk bestelt contact op met je gemeente!

Bouw je pergola voor een langere tijd

Douglas balk is erg hard en zal heel veel jaren plezier opleveren. Toch moet je een douglas balk wel wat behandelen om te voorkomen dat het gaat rotten. Je kunt niet zomaar een onbehandelde douglas balk in de grond zetten. Het is dan verstandig om een betonpoer te gebruiken in combinatie met een rubbercoating. Je zorgt er dan voor dat je pergola inderdaad jarenlang mooi blijft. Je kunt de balken het best met elkaar verbinden met RVS-materiaal. Je voorkomt dan dat het materiaal gaat roesten en lelijke strepen achterlaat op de douglas balk.

Wat doe je met het dak?

Een pergola heeft, traditioneel, geen dicht dak. Toch kun je wel de schaduw vangen met een pergola. Door douglas balken op een afstandje van elkaar op de bovenkant te leggen en deze goed te bevestigen. Je kunt ook schaduwdoek gebruiken als je dat wilt. Een pergola is ook uitermate geschikt om er mooie planten tegenaan te laten klimmen. Zeer geschikt zijn kamperfoelie en rozen. Maar ook clematis, druiven, jasmijn en zelfs kiwi kan je pergola verfraaien. Hou er wel rekening mee dat sommige planten erg sterk kunnen ruiken, bijvoorbeeld kamperfoelie. Daar moet je wel van houden!

Laat een antwoord achter